h1

Vimmerby säljer ALV

september 25, 2008

NYHETEN IDAG ATT VIMMERBY kommun vill sälja större delen av sina aktier i succéparken Astrid Lindgrens Värld kan möjligen orsaka en del höjda ögonbryn. Slaktar kommunen sin fetaste guldkalv?

Affären offentliggjordes i morse och för min del är jag övertygad   om att försäljningen är helt riktig. Astrid Lindgrens Värld har – bland annat tack vare kommunens engagemang men långtifrån bara det – utvecklats till en av Sveriges största turistmagneter och är ett älskat resmål för generationer av barnfamiljer.  Nu står företaget starkt, över 400.000 besökare passerar vändkorsen varje år och man kan tro att det bara är att håva in av vinsterna.

Men i själva verket är det antagligen just nu som verksamheten har störst chans att ta nästa stora kliv. Nu, när den stabila besöksbasen finns, är det läge att höja standarden, bygga till attraktioner och hotell och satsa på framtiden! Det är nu det krävs kapital och riskvillighet, och måste bollen gå över från den kommunala budgethanteringen till den planhalva där affärsverksamhet bedrivs.

Någon allmän utförsäljning blir det inte. Astrid Lindgrens efterlevande är köpare, genom sitt bolag Saltkråkan AB. Det innebär dels en garanti för att det inte sker någon vulgarisering och frånstötande kommersialisering av Astrid Lindgrens Värld, dels en garanti för att rättigheterna att framföra Astrid Lindgrens material utan kostnader finns kvar även i framtiden.

För i värderingen av bolaget Astrid Lindgrens Värld måste man i ärlighetens namn erkänna att det miljonöverskott som under några år har kunnat investeras i nya attraktioner och en standardhöjning på Astrid Lindgrens Värld, faktiskt har tillkommit på grund av att rättighetsinnehavarna (Saltkråkan) aldrig krävt att få betalt.

Den unika ställningen behåller Astrid Lindgrens Värld. Och Vimmerby kommun blir vinnare, eftersom det nu blir en kraftigare satsning kring Astrid Lindgren än vad kommunen själv hade mäktat med. Det gagnar oss alla! Det finns alltså all anledning att vara optimistisk och glad över den dynamiska utvecklingen i Vimmerby just nu!

Så sammanfattningsvis: guldkalven är alls inte slaktad, den bara matas med friskt foder!

Och här i det lilla systerbolaget Astrid Lindgrens Näs jobbar vi just nu med att färdigställa Sagoladan, ett av våra gamla magasin där du snart kan göra en tidsresa, tillbaka till den tid då Astrid var liten. Fortfarande är drängarnas namnteckningar inristade på väggarna och därinne kommer sagorna och berättelserna att gripa tag i stora och små. Tänk, det är nästan precis på samma ställe där Astrid fick höra en saga för allra första gången. Vimmerby Tidning skriver idag och Radio Kalmar har gjort intervjuer! Kul!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: