h1

Odense

september 1, 2008

Bild från Den Fynske Landsby

Efter några dagars vistelse i danska Odense på Konference for nordiske litteratur- og komponistmuseer är jag lätt uppfylld av de många intensiva samtalen och intrycken från den danska museivärlden.

HC Andersen är född i Odense och det var i Odense Bys Museer konferensen mestadels höll till. Ett komplex av nya och äldre hus, där HC Andersens barndomshem är den gamla juvelen i smycket men där det nyare museet gör att man stannar kvar. En utmärkt exposé över HCA:s liv!

I det närliggande museet över Carl Nielsen fick vi höra hur Odense ytterligare tänker förstärka sin museiprofil, bland annat genom att utvidga Carl Nielsen-museet och sammanfoga det med Musikkonservatoriet till ett stort musik- och konstcenter. Kulturen betyder onekligen mycket i Odense och är mer självklar där än här, verkar det som.

Jag tror att den synen är framtiden även för området kring Astrid Lindgrens Näs – att arbeta med ett område fyllt av aktiviteter, kanske ett Astrid Lindgren Center där en mångfald olika verksamheter och kvalificerade utbildningar kan korsbefrukta varandra!

En komponent saknas, jämfört med Odense: nämnligen ett starkt näringsliv som driver på och investerar i kultur och en självklar entusiasm från de politiska beslutsfattarna!

Även ett besök på Karen Blixen-museet i Rungstedtlund ingick.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: