h1

Läslust!

augusti 12, 2008

Varför ska barn läsa? Dagens Nyheters nya artikelserie om barns läsning ställer en fråga som för mig har ett självklart, enkelt svar. Barn ska läsa för att det är kul!

Ur ett vuxet perspektiv finns det förstås andra skäl till att barn bör läsa. Bland annat de som Lotta Olsson radar upp i den första artikeln i DN (12/8), nämligen att läsning berikar barns språk- och bildsinne, fantasi, varseblivning och överhuvudtaget bidrar till att barn blir människor i en social mening.

Men i huvudsak ska barn – och vuxna – naturligtvis läsa av lust, åtminstone när det gäller skönlitteratur och berättelser. Jag tror också att de flesta fungerande barnböcker är skapade ur lust; nämligen författarens lust att berätta. Vi som ofta återkommer till Astrid Lindgrens texter ser hur oerhört lustfyllda de är, hur hon bubblar av lust att berätta och hur hon har en ohämmad förtjusning över språkets möjligheter och sin egen hejdlösa formuleringskonst.

Vad ska barn då helst läsa? God litteratur, förstås. Och vad är det? Astrid Lindgren skrev så här apropå frågan om hur en bra barnbok ska vara: ”Den ska vara bra.”

Precis så enkelt är det. Barn läser bra böcker, om de bara får chansen. De flesta barn upptäcker att läsning är lika spännande som hockey, lika uppslukande som tv, lika interaktivt som dataspel – om de som sagt bara får chansen.

I dagens sammelsurium av olika medier (radio, tv, film, datorer, ljudböcker, e-böcker och gudvetallt) så tror jag att boken ändå till sist vinner. Liksom det egna läsandet i lugn och ro och avskildhet. Jag vill återigen citera Astrid Lindgren, som efter att ha skrivit om klassikerna i sin egen bokhylla säger så här om kassettband (en gammal uppfinning, populär mellan 1960-1995 ungefär!) och andra liknande media:

Jag vill inte ha orden förmedlade av en utomstående röst som tränger sig emellan mig och författaren. Ord skrivna i ensamhet vill jag njuta i ensamhet och i den takt som passar mig.

Därför, för er som bara sett filmerna: nollställ hjärnorna och läs Pippi, Rasmus, Ronja och Bröderna Lejonhjärta igen, ensamma och i den takt som passar er! Ni får berättelser framsprungna ur lust.

Och som är bra!

PS. I Vimmerby pågår sedan ett år ”Projekt Läslust” för att öka det skönlitterära läsandet bland elever i högstadiet och gymnasiet. Ett bra projekt, där vi är med på ett litet hörn. DS.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: